sunnuntai 8. marraskuuta 2015

Aleksis Kivestä tarkemmin



Aleksis Kiven muistomerkki Tuusulassa.
Aleksis Kivi, oikealta nimeltään Aleksis Stenvall on haudattu Tuusulan hautausmaalle, jonne myös oli pystytetty hautamuistomerkki hänen kunniakseen.
Postimuistomerkki Kivestä.
Hän kuoli vain 38-vuotiaana uudenvuodenaattona 1872, koska oli ennen joulua sairastunut kuumetautiin.Jo ennen tätä hän hän oli masentunut, alkoholisoitunut ja heikkoutunut myös sosiaalisesti ja fyysisesti.Tämä tie oli vienyt hänet lopulta Lapinlahden sairaalaan. Aleksin veli Albert Stenvall oli lupautunut majoittamaan sairaan veljensä luokseen, kun sairaalan ylilääkäri totesi, että hoidot ovat rankkoja ja vain harva paranee. Tuusulassa veljensä mökillä hän ei ollut enää jaksanut kirjoittaa.
Aleksiksen kuolinmökki.

Seitsemän veljeksen myötä tullut raju arvostelu oli murtanut Aleksis Kiven lopullisesti. Vuonna 1870 oli julkaistu "Seitsemän veljestä" neljänä erillisenä vihkona. Teos oli saanut huonon ja tyrmäävän vastaanoton joten se oli vedetty pois myynnistä ja julkaistiin myöhemmin yksiosaisena.



Kiven ensimmäiset tuotannot olivat "Unelma" ja "Kaunisnummella". 1860-luvulla Aleksis oli alkanut käyttää kirjailijanimeä A. Kivi. Kiven romaani "Nummisuutarit" oli ensimmäinen kokonainen suomenkielellä kirjoitettu romaani.
Kiertokoulussa hänen opettajansa oli huomannut Kiven lahjakkuuden.

Aleksis oli valmistunut ylioppilaaksi 23-vuotiaana. Opiskelu oli ollut vaikeaa, rahahuolet olivat vaivanneet miestä ja kirjoitustyöt täyttäneet ajatukset.

Kiven isä oli räätäli ja perheen neljästä pojasta kaksi oli seurannut isänsä jalanjälkiä.
Aleksis oli jättänyt opintonsa kesken. Aleksis oltiin lähetetty Helsinkiin 12-vuotiaana lisäoppiin, hän oli suorittanut kaikki jatko-opinnot ruotsiksi. Kotityöt Aleksi oli saanut hoitaa metsästäen ja kalastaen.


Kiven kotitalon pirtti.
Aleksis oli aloittanut koulunsa kiertokoulussa, jossa oltiin opetettu lukemista, uskontoa ja virren veisuuta.


Kansalliskirjailijamme kotitalo.
Kivi oli syntynyt 10.10.1834 Palojoen kylässä, Nurmijärvellä. Aleksillä oli ollut kolme isoveljeä, pikkusisko, Erik-isä ja Annastiina-äiti.




1 kommentti:

  1. Miettikääpä verbin aikamuotoa, kun kerrotte menneen ajan menneisyydestä. Kerronnan painopistehän on siinä, mitä kaikkea kuolinhetkeä ennen OLI tapahtunut.

    VastaaPoista